Vikten av ett systematiskt miljöarbete
Det finns stadsmiljön. Det är dit människor från när och fjärran har sökt sig genom seklen, för att skapa nytt och förverkliga drömmar.
Och så finns det stadens miljö. I en del städer kan man inte andas, i andra kan man bada. Det är lätt att skriva en miljöpolicy. Det är en helt annan sak att förverkliga den.
I miljöledningsstandarden ISO 14001 pratar man därför om ”ständig förbättring”. Och enda sättet att åstadkomma det, är genom ett systematiskt miljöarbete. Det innebär att göra planer, sätta dem i verket och följa upp dem. Om och om igen. Dokumentera allt. Genomföra regelbundna miljörevisioner och sedan göra nya planer…
Systematiskt miljöarbete enligt ISO 14001
Miljöaspekten på det vi gör är uppenbar: Vi tar ofta bort färg och andra föroreningar. Då vill vi förstås själva bara använda produkter som är miljögodkända och processer som är säkra.
Därför driver vi ett systematiskt miljöarbete enligt ISO 14001. Det innebär att vi har antagit en miljöpolicy med ett åtagande om ständig förbättring. Vi har kartlagt och inventerat vad i verksamheten som har en betydande miljöpåverkan. Vi har beslutat om mål och åtgärder för att nå miljöförbättringar och minskad resursförbrukning. Vi har lagt en plan för hur det ska gå till. Vi har infört rutiner för uppföljning av miljöarbetet, hantering av avvikelser samt korrigerande och förebyggande åtgärder. Och vi har en heltidsanställd KMA-chef som ansvarar för arbetet.
Vi är organiserade för att klara hårda skallkrav i de upphandlingar vi deltar i. Det kan handla om miljökrav kring materialval och att vi ska tillämpa rekommendationerna i Byggvarubedömningens miljödatabas. Det kan handla om medarbetarnas kunskapsnivå om miljökrav och hur dessa ska följas. Det kan handla om källsortering, rena fraktioner och hantering av kemikalier och annat farligt avfall. Och det kan handla om koldioxidutsläpp, miljöklassade bränslen och EU-klassade motorer i fordonsflottan, samt riktlinjer för sparsam körning.
Där vi kan göra störst skillnad
I miljöledningssystemet är en avgörande åtgärd att kartlägga var man har störst miljöpåverkan. I vår verksamhet är det kemikalieanvändning och fordonstransporter.
Det där med kemikalier löser sig (om ordvitsen tillåts) oftast på enklaste sätt. Med rätt kunskap, utrustning och teknik räcker det nämligen ofta med enbart hett vatten, bara ytan är klotterskyddad.
I de fall det krävs mer, så använder vi enbart produkter som är miljöanpassade och biologiskt nedbrytbara. Som regelverk följer vi OECD:s och Kemikalieinspektionens normer, miljömärkningarna Svanen och Bra Miljöval samt Byggvarubedömningens produktgodkännande. Dessutom arbetar vi nära ledande kemikalietillverkare för att utveckla bättre och mer miljöanpassade rengöringsmedel.
Vi har som mål att förnya vår vagnpark med täta intervaller, så att vi kontinuerligt använder den senaste tekniken och de mest miljöeffektiva motorerna. Vi använder enbart miljöklassade oljor och däck. Och vi har en egen miljöanpassad serviceverkstad, med en särskild tvätthall med oljeavskiljare, för fordonstvätt och viss service. All övrig service sker på auktoriserade märkesverkstäder.
Därför är fordon och utrustning alltid i gott skick. För att styra beläggningen av våra fordon använder vi oss av ett optimeringssystem som håller koll på bland annat körsträckor och förbrukning. Förutom att optimera körsträckorna strävar vi också efter att samordna arbeten i samma område för att minska miljöpåverkan och kostnader.
För dig som är intresserad av att veta mer om miljöcertifiering finns en länk till Svensk Certifiering att tillgå här.